1

Smörsopp i Björka, Sjöbo med Vilda den 26:e november 2011

 

Vilda skriver:
Nu är det en speciell period på året som inte är så svampskogs-rolig. Matte och Husse gör några tappra försök att komma ut i skogen med mig. När vi väl kommer ut känns det konstigt att inte höra dem prata om svamp som de brukar. Jag nosar och kollar men inte är det mycket svamp i skogen så här års.  I en ung tallplantering hittade matte några små frostvaxingar. Den svampen är bunden till tall och växer sent på hösten, sept-nov.


  Här är en bild på dessa vaxingar.

Nå, i alla fall så ligger jag inte på latsidan när jag är ute.  I lördags var vi i alla fall i Björka, Sjöbo. Där har jag varit förr. En sån vacker plats det är och där är det öppet och lätt för mig att springa. Jag slipper trassla in mig så mycket. Denna skogen är full av tallar och har ganska sandig mark under vegetationen/gräset. Här trivs Karl Johan och smörsopp (som jag kan). Den är god, det vet jag, för det har jag hört och även själv smakat. 


Ser ni båda smörsopparna framför mig?!


Se här, jag är en duktig svampletare eller hur?  Smörsopp så här sent på hösten! 

Jag vet också varför vi nu inte kommer ut i skogen så ofta. Vädret är inte kul, mörkret kommer snabbt och så måste det göras så mycket innan jul.
Ja, nu har det tex varit 1:a Advent och jag hjälpte Matte att putsa fönster. Sådana saker är också kul med sprayflaska och papper som jag kan bita sönder och slänga omkring. Oj, nu kom jag ifrån det jag ska skriva om, svamp. I alla fall så vet jag att de ofta äter den goda svampen som de tidigare plockat. 


Det mest roliga vid fönsterputsningen var att få sitta på fönsterkarmen och titta ut.  

Tänd ljus i vintermörkret och ha det bra önskar  VILDA


Jag vid en liten utkiksplats


1

Trattkantarellsoppa i november-mörkret


Så här års är vi inte så ofta i svampskogen, tyvärr. Under denna mörka årstid är det tur att man kan göra en djupdykning i frysen och välja bland alla goda svampar som finns. Eller också kan man ju nalla lite på den torkade svampen.

Vi provade ett recept i en av Pelle Holmberg receptböcker.  Den blev ganska god men den jag brukar göra är ännu godare. Grundreceptet på "min" soppa finns i "Nya Svampboken". Ni vet, man lägger till och drar ifrån så blir det som man själv vill.  Så här såg det ut när jag serverade!!


När vi får svampsås/stuvning över sparar vi den ett par dagar och njuter den som pålägg. Svamppastej kallar vi det.  Mmmm.... så gott det är på en smörgås eller på kexet "crisp´n light", smakerna gifter sig verkligen.

Tyvärr har jag ingen bild på detta men jag avslutar med en vacker naturbild.


Fina eller hur?! Ja, jag menar kantarellerna! Ha Ha

// Mamma EVA3

Svamptur med Vilda i Bokskogen,Torup, Malmö 2011

Vilda skriver:

När nu Allahelgonahelgen kom och alla ljus tändes började jag längta till skogen igen. Jag tänkte (kan ju inte prata, men tänka går bra) till Matte o Husse att jag ville ut och det ville de också.  Vi ställde färden mot bokskogen/Torup. De har ett fint ställe där de ofta gick när barnen var små och med Sammeli.  Nu fick jag också se denna plats med en fin liten sjö och många vackra gamla ekar. Underbart!


 Matte hade kameran i beredskap. Eftersom jag vet det och gärna poserar så hittade jag alla möjliga positioner som tyvärr matte missade alltför ofta. Hon är inte tillräckligt snabb att fota, då jag redan fått nys på något nytt. Men här, tillsammans med Husse, väntade jag till hon hade plåtat.


Vi kollar ju alltid efter svamp, det vet ni. Man såg inte marken för alla löv som låg över. Men det var spännande och kul att nosa i allt detta. Det fanns knappt några svampsorter. Vi såg några musseroner, flera små svampar som växte på träden, och en och annan möglig svamp. 

Jätte-ek

Men här blev det spännande! Samtidigt som jag såg några fina hästar i en hage så hittade Matte denna svamp full med något "mögel". Ser ni dessutom att ett bokollonskal har fastnat rakt på svampen. Det såg KUL ut.  Jag hörde att Matte trodde det var en Fjällsopp. Vad tror ni att det var?  Hon vände på den och den hade gamla rör på undersidan av hatten. Här på bilden ser den fin ut men i skogen såg den äcklig ut.  De hade redan fikat hemma innan vi åkte ut så denna gången hade vi ingen fika med oss. Det var mycket ovanligt!! Men vatten fick jag såklart.


Se här vad stor eken är!! Ser ni mig bland alla löven?

Det var en skön promenad, vi var ute 1.5 timme. Det märktes för jag var trött sen!!
Ni får gärna kommentera till mina inlägg, det är roligt!

:) Vilda