2

Vilda och Soppar i Björka, Sjöbo. Sommaren 2011


Vilda skriver:

Nu ska jag berätta när vi var i Björka, Sjöbo i somras. Jag vill visa några svampar som heter Soppar, det har jag lärt mig. De är bra nybörjarsvampar att lära sig. Det finns flera bra matsvampar men inga dödligt giftiga i denna svampgrupp. En oätlig heter Gallsopp och en giftig Djävulssopp, på Gotland, men de får Helena skriva om längre fram. 

Soppar är svampar med lösbart rörskikt istället för skivor som de flesta svampar har.  Om man tittar noga under hatten ser man att det är små små rör som sitter jättetätt tillsammans. Det brukar gå lätt att ta bort rören från hatten.  Ibland gör matte det redan i skogen.  Då är jag snabbt framme och försöker få mig en munsbit. NEJ!! säger matte och då måste jag lyda och spottar genast ut!!


Här har jag hittat något fint, hmmm tror det är en brunsopp!


Ja, det är en brunsopp!!

Den är ofta mörkbrun när det är torrt men när vi tog denna bilden var det fuktigt och hade regnat. Se så vacker den är!

Vi är fortfarande i Björka. Där är så härligt och ganska högt gräs med fästingar förstås, men jag är snäll när de ska tas bort. Här brukar vi också hitta en annan sopp som heter smörsopp. Den är god säger matte men lite jobbig att rensa.  Hatthuden är så kladdig så den bör dras av redan i skogen annars blir det så kladdigt i korgen.    


Ni ser så blanka och kladdiga de är, men fin fina.

Denna dagen hittade jag också Karljohan svampar.  De doftar lite nötaktigt och har ofta en nästan vit kant längst ut på hatten.  Det syns bra på denna bilden.  "Väldigt god" säger matte. Speciellt när man lagar pasta med KarJ- svampsås. Åååhhhh om jag ändå fick smaka, men jag får bara äta mina hundmatkulor. Jag hör bara när de suckar av välbehag och säger  "detta är den godaste svampen"!!  Men det har jag hört att de säger om andra svampsorter också.  De har svårt att bestämma sig!  Så många olika svampar som de äter så kan det inte vara lätt.  De får skylla sig själva när de lär sig så många sorter. Tänk på mig och mina matkulor, de smakar likadant ändå älskar jag dem!!


Här har jag hittat en Karljohansvamp eller stensopp som den också heter.

Matte tycker om att ha mig med i skogen.  Jag gillar det!!  Speciellt när både jag och de hittar svamp, då är det extra kul. Men jag tycker precis som människorna, bäst om fikapausen.  När vi ändå sitter och tar det lugnt så brukar jag ha lite tid att gräva, det gillar jag också. 

Tack för denna gången, hoppas ni lärde er något. // Vilda


Här är vi i Björka utanför Sjöbo. Jag var bara 3 mån då!
 Ser ni att matte nästan vill bita mig så goooo är jag......


0

Svampfattigt i skogen nu i oktober

Mamma Eva skriver:
I mitten av oktober har vi varit ute några gånger i skogarna både i Blekinge och Skåne. Det verkar som om mångfalden av svampar börjar avta, synd nu när man vill berätta på bloggen.  Höstsolen har ju varit underbar i sept-okt och lite regn. Svamparna behöver regn det vet vi ju. Men jag och min syster var i alla fall ute och "rekade" lite ny mark norr om Asarum.  


Min Syster Ingela med några fynd

Lite trattkantareller och några kantareller hittade vi. Det var ovanligt att hitta båda dessa goda matsvampar tillsammans i denna torra granskogen. En del trattisar var riktigt fina men några av de gula kantarellerna var på väg att bli övermogna om man nu kan säga så om svampar.  
I alla fall så tillagade vi svampen till en god svampsås med ugnstekt regnbågsforell (fått av fiskaren PG) och bjöd mamma och pappa. Sååååå gott det blev!   När jag skulle gå från stigen uppför en kulle var jag tvungen att titta uppåt och då hittade jag denna lilla grupp av kantareller. Fin Fint!!  
Det gäller att ha ögonen med sig i svampskogen, inte ha bråttom utan stanna upp och titta runt emellanåt.  Viktigt är att också hålla koll på vilka typer av träd som växer på olika platser. Olika svampar växer ju med olika trädslag. Vi gick tex bland tallar så jag tänkte "blomkålsvamp" som ju växer med tall.  Men denna gången hade vi inte sån tur att hitta denna goda svamp. 

Vi hittade en kraftig och mycket lång björk med STORA björktickor på men de satt så högt upp så det var svårt att fotografera. Mycket ståtligt!

Det är så underbart att bara gå omkring i skogen och kolla läget, småprata, fika och bara vara!! Vilka positiva energier man sen tar med sig i vardagslivet.


 Mamma EVA

 

3

INTE plocka svamp i plastpåse!

Mamma Eva skriver: 
I hela mitt liv har jag vetat att man INTE ska plocka svamp i plastpåse, den är inte bra att förvara nyplockad svamp i. Pelle Holmberg skriver i Nya Svampboken "Den värme och fukt som bildas i plastpåsen gör att bakterier, parasitsvampar, insektslarver m. m. trivs och ökar sin nedbrytande funktion. Vår fina matsvamp förstörs därför ganska snabbt i påsen".

Denna helgen har jag varit i Asarum, Blekinge, hos mina föräldrar.  Mamma/Mormor Lisa 85,5 år ville ut och åka bil i det underbara höstvädret.  Jag ville ut i skogen och bara gå, inte plocka svamp för en gång skull. Vi packade in stavarna, stövlar och oss själva i bilen. Mormor sa "jag tar med denna plastpåsen".  Nej, nej sa jag vi ska inte plocka svamp och i så fall inte i en plastpåse. Nåväl mamma/mormor satte sig i bilen och vi körde.  

Vår härliga skog ligger 2-3 km norr om Asarum på väg mot Hoka. Vi kallar den Otto-skogen. När vi körde in på grusvägen red en flicka framför oss. Vackert!  Vi parkerade och med stavarna i högsta hugg gick vi in i en granskog med en underbar grön mossmatta.  Oj en trattis, oj en trattis, oj en trattis till, sa jag till mamma.  Men vi ska ju inte plocka eller hur!!??  Vi gick vidare och mamma sjöng så fint i skogen och det var underbart vackert och stilla.

Rätt som det var så uppenbarade sig ett vackert moss-område med en grupp perfekta trattkantareller. " Nej! men mamma nu måste vi plocka dessa".... och mer hittade vi. Till och med mamma som BARA har plockat vanliga kantareller genom åren kunde inte låta bli att plocka. "Men vi har ju ingen korg!!  Åhhh, varför la jag inte in den i baksätet......men vi skulle ju bara gå..... mamma, du hade ju en liten påse (1 liters)"  Ha ha ha, så då fick jag göra det man INTE ska: plocka svamp i en plastpåse.  Vi skrattade gott och plockade dessa underbara svampar. Naturligtvis fick vi lämna många många kvar men så är det.  
Sen skyndade vi oss hem och la dem i en korg.  Tur att vi har skogen så nära.

Jag kommer aldrig mer att åka till skogen utan att lägga korgen i bakluckan!!


Vi i svampskogen, förra året (mormor Lisas hemliga kantarellställe).

Mamma Eva 


Kom ihåg detta! *KLICK*