1

Utfärd till Övre Soppero

Igår åkte vi in till Soppero oför att hälsa på Reidun och Martin. Regnet hängde i luften men vi klarade båtfärden utan droppar från himlen fast den såg grå och lite arg ut. Vi kom naturligtvis in på svampprat vid fikat." Vi har svampar i trädgården" sa Martin. Innan vi skulle åka hem gick vi ut och kollade. Se vad vi hittade!!
 
En vacken röd flugsvamp  Åhhhhh äntligen en SILLKREMLA, första här uppe i norr
 
Sillkremlan har ljusa skivor och är torr och spröd och ofta lite rosa eller svagt röd på foten. Hatten är ofta lite dimmig i färgen, inte så klar färg som många andra kremlor. Men det viktigaste kännetecknet är doften/lukten,den doftar "sillake/räkskal". Det blev en bra svamplektion för vi hade en annan ätlig/mild kremla som doftade svagt neutralt. Då vi jämförde kändes "sill-doften" mycket framträdande på sillkremlan. Den är toppengod att dillstuva, gärna tillsammans med räkor!
 
Tack för trevlig samvaro och fikastund!
 
.
Så här mörkt var det när jag och matte o husse skulle tillbaka till stugan. Mitt på sjön fick jag syn på en knipa i luften men jag har ju lärt mig att man sitter i båten!! Fast jag ville ju jagat lite lite........
 
Tack för idag hälsar Vilda o Matte 
2

Vilda i blåbärsskogen


 Tegelsopp utanför stugan, den torkas nu.
 
regn regn regn, de enda som blir glada för det är svamparna o vi. medans det har stått som spön i backen har vi målat i stugan och torkat sandsoppar!
Nytta o nöje......  ont i nacken efter takmålningen!!
   
 
Oh jag då......om jag får välja så ligger jag hellre i blåbärsriset och äter blåbär än ligger i stugan i måleri-röran!!!!
 
 
hej hej skriver mamma Eva o Vilda
 
2

Vackert i svampskogen

 
 Solen skiner, det är lite blåsigt men ändå 13 grader och INGA mygg o knott!!
Dessutom är det så vackert i skogen och naturen så jag bara hänförs!
 
Se här nedan vad jag hittade utanför vedboden i skogen.
 Så små de är!! Genast sprang jag in i stugan och bläddrade och läste och kollade i böckerna. Det jag tror är att svampen heter Lundbläcksvamp!! Rätta mig om jag har fel. Den står som "mindre allmän". En riktig liten pärla!!
 
 
 Här är en riktig liten PÄRLA till!!! Vilda är en riktig naturhund. Hon vill aldrig gå in. Ja ja hon är inte bunden hela tiden. Ofta ofta är hon i svampskogen och håller på att äta upp svampen som matte hittar!!
 
Kram Mamma Eva