0

Kameran - ett måste!

Ja visst är det viktigt och roligt att ha med sig en kamera i skogen. Naturen är ju såååå vacker och det är kul att kunna fånga dom olika individerna på bild - för så är det ju, svampar är individer och den ena är inte den andra lik. Ungefär som vi människor..
 
Mamma har fått min gamla kamera och håller nu på att exprementera och lära sig att fotografera svampar. Jag har ju hållt på i många år och det är faktiskt inte så enkelt som man skulle kunna tro. Iaf inte om man vill ha en vacker bild som samtidigt är informativ, om ni förstår vad jag menar!
 
 
Här fotograferar mamma en stor fin rodnande flugsvamp.
 
Ibland ser man annat spännande än svampar... Här är en något mer intim skogsaktivitet på gång mellan två steklar eller getingar eller va fasiken det nu är. Stora var dom iaf, och aktiva! ;)
 
Inte för att jag har nån värstingkamera precis och inte heller är jag något vidare grym på inställningar osv men tycker ändå att jag kan få till det med mina bilder. Närbildsinställningen är det jag använder mig mest av. Här är tex föränderlig tofsskivling (god matsvamp, dock inget för nybörjare), på en stubbe med mamma och Pia i bakgrunden.
 
Det är ju väldigt tacksamt att ha skogen som motiv! Titta så fint - vackra färger, naturligt ljus och djup i bilden.
 
 
Helena, miss foto!
 
0

Finns alltid nytt o lära!

Ja, så är det! Alltid finns det nya svampar att lära, även matsvampar som vi kan väldigt mycke om. På kursen i Skövde och förra året i Linköping pratades det en hel del om musseroner, som är en slags skivling. Spännande eftersom detta är en grupp jag plockat ganska lite av.
 
Min lärare Alf berättade att streckmusseronen är godast. Hittills har jag hittat gallmusseron, som är förväxlingsarten till streckm. och nu för några dagar sedan hittade jag silkesmusseron. Kände direkt när jag plockade upp den att det var precis en sån!
 
Detta är ingen nybörjarsvamp då den är vit med vita skivor (kan alltså förväxlas med vit flugsvamp som är mycket giftig. Vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor brukar jag avråda nybörjare från.
 
 
Så då kunde jag pricka av ännu en matsvamp längst bak i min "Nya Svampboken".
 
Ett bra tips är att sätta upp mål för sig själv. När jag var liten hade jag och mamma som mål att lära oss minst två nya matsvampar varje höst. Oftast blev det ju fler än två... men ändå :).
 
Heeeråå!
0

Melanol....vadå??

Nä nu får jag ett mindre frispel på den här svampen. Alltså vad är det?? Två ggr har vi hittat den vid foten av stora bokträd och en gång på en vedbit bland löven. De flesta har haft kupad hatt och skivorna sitter väldigt tätt, ljusa. Får nästan en känsla av nagelskivling, liksom lite strimmig på foten och aningen "transparent" i köttet.  
 
Mamma satt och bläddrade i böckerna efter första gången vi hittade den och funderade på mörkmusseron, men tydligen finns det minst 15 arter i släktet Melanoleúca..! Tydligen skulle dessa vara svåra att skilja på även för experter.
 
 
Uppifrån
 
Från sidan
 
Underifrån
 
Genomskärning
 
Annat ex (som vuxit lite konstigt)
 
Så mina vänner, kan vi knäcka den här nöten?
 
Helena & Eva