1

INFÖR SVAMPENS DAG

 Idag har jag haft två korgar med mig i skogen och plockat ihop allt möjligt kul inför morgondagen. Jag var ute med Jerry, min bror Johan och hansa sambo Janet. Mycket trevligt!
 
En härlig bild på mig och min kärlek från dagens svamptur.
Vi är på besök i en mycket gammal kvarn, mitt ute i skogen. Det rinner en bäck bredvid. Mystiskt, lite läskigt men framförallt väldigt vackert. Det började regna rejält så vi fick ta skydd där inne.
 
 
Imorgon då. Det är Svampens Dag, alltid första söndagen i september och hela Sveriges svampelit firar detta med utställningar, utflykter och annat roligt. Jag har en utställning i Torup, bokskogen utanför Malmö, mellan 10-15 (Dansbanestigen). Kom gärna förbi om ni är ute och far!
 
 
Kram Helena 
 
2

SVAMPNYHETER I P4 RADIO MALMÖHUS

En liten nyhetssnutt med svampkonsulent Helena Björnström om svampläget i södra Skåne just nu!
 
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5631296
 
 
 
Kram Helena.
4

VILDA, SPORTIG CAIRNTERRIER PÅ SVAMPSEMESTER I NORR

Vilda skriver:
Nu var det dags för utflykt igen. Det var så spännande för jag hörde att Matte sa att vi skulle åka fyrhjuling. Det gör man här uppe norr när det inte finns vägar i skogen. Ja inte alla, för det är väldigt dyra fordon. Jag vet att Husse önskar sig en sådan. Snacka om att med den hjulingen kan man nästan ta sig fram överallt.
 
Vi tre poserar vid det mäktiga fordonet. Husse och jag åkte i kälken. Fuskigt att Matte fick sitta framme!! Ja, Ja, jag ska skriva om svamp också men det gör jag på slutet .
 
Måste berätta lite mer om utfärden till en skogsö mitt ute på en myr. Liiite rädd var jag allt men samtidigt väldigt nyfiken. Herre, vid mina ben (mitt svärord) vad vackert det var. Vi körde i skogen över stock och sten utan att välta, men det kändes som om ibland. Sen kom vi ut på en jättemyr, sååååå långt man kunde se åt alla håll. Mitt i den stod det en hel hög med björkar. Inte en enda Chaga/sprängticka kunde jag se fast det var så många björkar just där. Det var blött på myren men Uffe Släkting körde lugnt och bra. Rätt som det var kom det en bäck som vi skulle över, läskigt, men Uffe hade lagt en fin "armerad bro" över så det gick bra. NU kom vi fram till denna fina skogsö som var ca 100m x 200 m. Tänk där kunde jag nästan springa lös, det var ju bara myr runt omkring.
 
Ser ni den lilla fina pepparriskan längst ner i bild?! Väldigt omtyckta av Matte o Husse.
 
Denna markväxt ( vet ej vad det är) var urvacker blabd träden!!
- Åhh sa matte vilken vacker och "söt" skog (matte är rolig, kan en skog vara söt?) med tall, gran och björk blandat. Här blir det spännande att leta svamp. Hon hittade 12 olika arter!!!
 
Uffe har byggt en jättefin jaktkoja här. Husse och han ska jaga älg i sept. Jag slipper det som väl är för då har matte och jag åkt hem till Malmö.
 
Jag står i mitten, Husse håller lite i min lina! Uffe Släkting till höger. Toppenfint inne i stugan.
 
Vid mitt stora ben (svärord igen) så många sorters svamp matte hittade, jag hörde hennes glädjeprat om 12 olika arter.
 
En toppenfin sillkremla, nästan lika fin som lillmatte Helena hittade i Vombs Fure!
 
Hemresan gick bra fast jag var lite vild i kälken hos husse för jag ville också sitta på bönpallen med matte. MItt när vi kör som värst i alla gupp stannar Uffe. Matte har hittat chaga.
 

 Uffe med yxan (på sin mark) 3 små fina fick vi. Matte o Husse är glada för mer hälsote som de gör av chagabitarna när de torkat dem.
 
I alla fall så när vi kom fram fick jag provsitta den väldiga fyrhjulingen.
 
Visst passar jag bra som förare! 
 
Sista biten hem till stugan går ju med båt. Här kände jag mig mer hemtam så jag stilade lite i båten !!!! (Jag vet att Matte har koll på mig med linan men det låtsar jag inget om)
 
 
Vov vov hälsar Vilda