0

Fler snöbollschampinjoner

Se här :))
 
Dessa fina champinjoner hittade jag i vår underbara park där vi bor. Min kära syster och jag smörstekte en del och resten frös jag in.
 
Kom ihåg att aldrig plocka vita svampar med vita skivor! Det finns giftiga svampar!
 
Champinjoner är ingen nybörjarsvamp! De har aldrig vita skivor utan svagt grårosa som små svampar. Senare mörkare och mörkare till nästan svartbruna skivor som gamla exemplar!
 
Samtidigt hade jag fått finfina rabarber av Johan som Ingela hjälpte mig att rensa och frysa in. 
 
Gott sen till smulpaj!!
 
Mamma Eva 
1

Tre generationer svampglada tjejer

I gräsmattan utanför mitt föräldrahem växte denna vackra svampgrupp, hittade den i går! Vet inte vad det är för art? Någon som vet?
 
 
Vi åkte till den stora metropolen Tingsryd igår och shoppade och åt goda räksmörgåsar för 24.50 kr st. Ja, så dyra var de!!! 
 
Och så här fina var dessa tre engagerade fotomodeller, mormor, dotter och dotterdotter!
 
Lillasyrran Alias "moster*" tog denna fina bild.
 
Mamma Eva 
0

Stenmurkla, gyromitra esculenta -- en giftsvamp

Vi har ju en del giftsvampar i våra skogar. Stenmurkla är en svamp som i många år har uppskattats mycket inom matkonsten!
 
Men numera är stenmurklan klassad som giftsvamp.
 
 Små färska exemplar av stenmurkla, gyromitra esculenta
 
Maken är redan i vår Norrlandsstuga och fiskar just nu. Skogspromenader är också en del av den dagliga verksamheten när vi är i stugan. Duktigt Lage att du hittade exemplaren på stigen och att du mailade dem. 
 
Så här ser vårfloden ut nu inne i Övre Soppero by.
 
Älven som rinner förbi Lages barndomshem heter Lainioälven. Längst fram till höger är motorkuren där normalt älven gränsar till. Nu är vattnet nästan uppe vid byvägen. Ni ser farbror Rolands stuga längst till vänster i bild.
 
Vår stuga ligger 15-20 min båtfärd uppströms älven. Det gröna huset är bara vår förrådsbyggnad där vi byter utrustning innan båtfärden till stugan.
 
Mamma Eva