0

FÄRGA GARN MED SVAMP

Den här vackra bilden har jag lånat från internet. Allt garn är svampfärgat - coolt va!? Det här med att färga garn med svamp är inget jag är speciellt insatt i men det verkar som att dom som pysslar med det tycker det är jätteroligt. En fördel att färga garn med svamp istället för växter är att man kan få vackra röda nyanser. Tydligen är blå den trixigaste färgen att få fram.
 
 
 
Det finns många icke-matsvampar som är bra färgsvampar, ännu ett sätt att bredda möjligheten till stor skörd med. Om ni själva inte färgar garn så kanske ni känner någon som skulle vilja göra det, man kan torka svampen och ge bort den i present.
 
Den här färgbibeln kan ni köpa hos svampkonsulent Monica www.svamping.se
 
 
Kram Helena
 
 
 
0

FREDAGSLUNCH I SVAMPENS TECKEN

Ja då, i vanlig ordning ingår svamp i maträtten när man vill lyxa till det! Idag jobbade både jag och mannen min hemifrån så jag passade på att göra en god lunch till oss.
 
 
Jag börjar med svampen i frysen, vi behöver VERKLIGEN mer plats där... Rimskivling, lite grann bara till en stuvning. När jag stekt svampen i smör och kryddat med örtsalt, lite peppar och cayennpeppar, hällde jag på vispgrädde och lät det puttra ihop. Sedan lite riven parmesan och en skvätt rödvin. Puttrade lite till och när det var en tjock och krämig stuvning fick den göra sällskap med andra goda ingredienser.
 
Iranskt bröd, skinka, stekt ägg, romansallad, svampstuvning och små fina plommontomater - MUMS!
I kopparna dricker vi gott örtte med Chaga/sprängticka som grund (därav den mörka färgen).
 
 
Nu blir det fredagsmys!
 
Jag och han.
 
Kram Helena
0

VARMT OCH KALLT I SKOGEN

Hösten bjuder på fortsatt milt väder. Trots en liten köldknäpp nyss så bjuder Blekingeskogarna fortfarande på matsvamp som växer lite här och där! Det är så mysigt att komma ut tycker vi. 
 
Söstra Mi och jag med rökslöjskivling.
 
 
Rökslöjskivlingen är en god matsvamp.
 
Morfar gillar när vi kommer hem och berättar, visar svamp och bilder från skogen. Han kan ju inte gå i markerna längre, tyvärr bär inte benen. Så nu är det härligt för honom att kunna rensa lite svamp och få lite skogskänsla!
 
Hur orkade Lage lägga dit stenen? Han ser ju inte ens trött ut efter det konststycket!!
 
Mamma Eva