1

HÖSTMUSSERON

Lepista personata är det vetenskapliga namnet på denna vackra höstsvamp. Ja vacker är den först när man vänder på den tycker jag.
 
Höstmusseron, ätlig enligt bl a Svampguiden
 
Jag hittade dessa fina ex i vår härliga park i Riseberga när Vilda och jag var på promenad efter stormen. 
Jag har inte smakat den än och har inte någon längtan efter det heller. Gillar inte blåmusseron därför tror jag att jag inte skulle gilla denna heller, kanske dumt tänkt men.... Är det någon av er läsare som har provat höstmusseron?
 
Mamma Eva
2

NATURENS VACKRA MOTIV

Ibland ser man fantastiska motiv när man är ute och går i skogen och naturen. Den här vackra ja... stubben kanske man kan kalla det fångade min uppmärksamhet. Ser ni dom små bruna svamparna som växer uppe på? Jag kan riktigt känna den starka friska doften av fuktig mossa i näsan bara genom att titta på den här bilden.
 
 
 
För att inte tala om alla otroligt vackra sprakande färger träden och löven bjuder på.
 
Svamparna bidrar också med färg och skönhet i skogen, såklart! På en björklåga växte den här filuren. Något krös kanske? Ingen matsvamp och ingen giftsvamp så det är utanför min kunskap. Givetvis kan man bläddra sig fram med hjälp av böcker och internet men såna här skönheter nöjer jag mig med att bara använda som vackra motiv. I dagsläget iaf :).
 
Gullhorn är också ett härligt inslag i den gröna frodiga mossan. Vacker starkt gult som sticker upp lite här o där.
 
Vackra höstfärger pryder även vårt hem. Dessa fina blommor fick vi av Jerrys bror Thed.
 
 
Imorgon fredag åker vi till Blekinge för att plocka trattkantareller och andra roliga arter som vi har sämre av här nere i södra Skåne. Vi ska även gå på teaterföreställning, hälsa på mormor och morfar och mysa med god mat och trevligt sällskap. Ser fram emot detta!!
 
Kram Helena
 
 
 
1

LÖRDAGENS SVAMPPLOCKARTUR

I lördags arrangerade Skogskatten (inkl. mamma skogskatt) en svampplockartur för deltagare som varit med på kurs/utflykt/rådgivning under hösten. Lite enklare upplägg med fokus på att plocka in matsvampar och umgås med andra svampintresserade. Vi blev sju stycken svampnördar som strosade runt i Voms Fure. Ja, vi är där nästan hela tiden men det finns ju svamp där!!
 
Det var en mycket trevlig dag och jag hoppas att alla deltagare var nöjda. Jag var ju extra glad eftersom katthanen min också var på plats. Love is in the air... nananaaaaa....
 
 
Deltagare och mamma skogskatt bland gran och tall.
 
Denna RIKTIGT GODA matsvamp fick alla lära sig och plocka - rökslöjskivling. Fick mejl från en av deltagarna dagen efter som skrev "svampen var ju jättegod! Nästan godare än karljohan." Ja, jag kan inte annat än hålla med. På rökslöjskivlingarna använder man bara hattarna.
 
Mor och dotter på fikakulle.
 
Jag hade bakat karljohan-drömmar som vi bjöd på. Gott! Om det är någon som är nyfiken på receptet får ni hålla utkik efter Metro Bostad, som kommer på fredag/finns i tidningsställen, där har jag nämligen receptet med i Hemma Hos-reporatget som ska handla om min lägenhet (som jag nu inte bor i längre).
 
Lilla Smilla sprang som vanligt runt och höll koll på oss alla (och våra smörgåsar). Sötnos!
 
Häftig miljö med stora gamla ekar mitt i barrskogen.
 
Genomgång av korgarna i slutet. Det blev bl a brunsopp, rökslöjskivling, kantarell, örsopp, jordmusseron och frostvaxing.
 
Tack alla för en härlig dag, roligt att ni tar vara på svampdagarna!!
 
Kram från fröken Björnström.