1

ENDAGSUTFLYKT BOKSKOGEN TORUP UTANFÖR MALMÖ

Igår hade jag en endagsutflykt till Bokskogen i Torup utanför Malmö. Konkurrensen var minst sagt hård men vi körde på och deltagarna hittade både ett och annat och framför allt fick med de med sig ny kunskap. Det var en trevlig grupp på sju personer + ledare och jag tror aldrig fyra timmar gått SÅ fort på en endagsutflykt. Blandad nivå, vi hade både kunskapstörstande nybörjare, nyfikna kremelsökare och mer vana svampplockare. Roligt när det är blandad nivå och deltagarna kan hjälpa och inspirera varandra! Vi hittade många matsvampsarter och några viktiga förväxlingsarter samt giftsvampar och oätliga arter. Några matsvampar: karljohan, brunsopp, blodsopp, kantkremla, brokkremla, mjölskivling. Några förväxlingsarter: gallsopp, dystersopp, bittersopp, skarpa kremlor. Några giftsvampar: Röd flugsvamp, panterflugsvamp, vit flugsvamp. Några andra arter: vitgul flugsvamp, rodnande flugsvamp, strecknagelskivling, hjortskölding, gyttrad röksvamp, gullhorn, jätteticka.
Söker kremlor och andra spännande svampar.
Ingrid är en riktig kursveteran, alltid lika trevligt att ha med henne på utflykterna!
Fina Cooper som tränar kantarellsök med matte. Nu får han lära sig karljohan och blodsopp också.
En riktigt giftig en - vit flugsvamp. Stod precis intill en av gångstigarna. Det vetenskapliga namnet är Amanita Virosa, mycket vackert tycker jag.
Gyttrad röksvamp har fest på en stubbe!
Den här HÄRLIGA bilden fick jag från två av deltagarna (med vovven). De blev så inspirerade att de åkte på en ny utflykt idag och skördade sin nya kunskap! Det är såå roligt när man får såhär fina bilder från nöjda deltagare.
 
Tack för en fin dag!
Helena
0

VILDA SVAMPVÄSTERN PÅ FACEBOOK

Jag tror att "Svampplockarna" på Facebook kommer ta livet av mig om jag fortsätter läsa där. Självutnämnda experter, dumma och helt vilsna förslag tips och råd, otydliga bilder, uteslutningsmetoden ja det är ju rent ut sagt livsfarligt?! Puh. Fasiken att man inte räcker till när så många vill veta mer om svamp. Och fy för alla som säger att "detta är hundra procent en sådan, den kan man äta..." och så är det en HELT annan art :S. Hjälp. Ja, jag tror nästan jag får förbjuda mig själv att gå in på den sidan mer. Snälla, behöver ni hjälp att artbestämma svamp - kontakta någon som verkligen vet vad det handlar om!
Läste också att i Italien finns det ett ställe på stadens galleria dit man kan gå för att få hjälp att artbestämma svamp. Hade kunnat sitta med det för en schyst timpenning ett par dagar i veckan. Något att införa i Sverige kanske..? Vem nu arbetsgivaren skulle vara...
En panterflugsvampsbäbis, söt och giftig. Ser ut som en liten chokladboll med pärlsocker, som en av gårdagens deltagare på utflykten sa.
Ta´t lugnt!
/H
0

SENASTE RAPPORTEN

Lite uppdatering om svampläget i landet - det skördas otroliga mängder karljohan just nu, denna läckra matsvamp trivs i både löv- och barrskog. Jag har även sett idag att många hittat fina stolta fjällskivlingar så håll utkik efter denna fantastiska matsvamp, en av mina topp tre! Fick en rapport för ett par timmar sedan, från en av förra årets kursdeltagare, att sandsopparna kommit upp i tallskogarna i Skåne, perfekt att torka. Så vi får säga att svampsäsongen är i full gång. Ut med er!
Läckerheten själv. Även om inte detta är min favoritmatsvamp är det definitivt en favorit att plocka! Här ser ni tydligt ett viktigt kännetecken - det vita ådernätet på foten.
Lite förändring mot förra året - denna skönhet kom först en bit in i september, blodsopparna kom i mitten av augusti och nu är det fortfarande mest små knoppar i markerna. Sandsoppen är alltså redan här, tidigt tidigt.
Jerry kom precis hem från jobb och berättade att vår vän där tipsat om en massa fjällskivlingar söder om Landskrona. Och den här bilden lånar jag av min vän Johnny (han med svamphusen ni vet):
Vet inte riktigt var han funnit dessa perfekta ex men han bor i mittskåne.
Imorgon har jag en endagsutflykt och det ska bli roligt att träffa deltagarna.
Kram Helena