3

NYTT UTSEENDE I BLOGGEN

 
Hej! Ni som varit inne på vår blogg förut ser att jag gjort en stor utseendeförändring här. Jag startade den här svampbloggen våren 2011 och kände att nu är det dags för en rejäl uppdatering!
En ny härlig svampbild i topp och vacker bokskog, karaktäristiskt för Skåne, i bakgrunden. Innehållet är detsamma, vi fortsätter dela med oss av vår svampvardag och hoppas ni fortsätter att följa oss!
 
 
Så den stora frågan, vad tycks? :)
 
Den nya adressen hit är www.plockasvamp.com
 
 
Kram Helena
 
 
1

SVERIGES BÄSTA MATSVAMP

 
  Mmmm, det är en tung rubrik på det här inlägget!
 
Varje gång vi svampkonsulenter träffas, två ggr/år, för årsmöte eller riksträff får vi lägga en röst på vår favoritmatsvamp. Resultatet varierar lite men i det stora hela är det ofta samma svampar som är i topp. Dom gångerna jag varit med har det alltid stått mellan Karl Johan och Blodriska. Andra svampar som ligger högt upp brukar vara Mandelriska, Stolt Fjällskivling, Svart trumpetsvamp, Sandsopp (torkad) och Blomkålssvamp. 
 
Folk har olika taktik på sin röstning. Vissa är samma svamp trogen varenda gång medans andra säger vad de känner för just idag. Många tycker (inklusive jag själv) att det är riktigt svårt att bara säga en art, vi har ju många favoriter. Vissa är lite taktiska och röstar på arter som borde ha högre status, tex öronmussling och blodsopp.
 
Något som är väldigt intressant är ju att Kantarell inte alls är med på den här tavlan... Några duktiga kockar borde verkligen ta en titt på vad Sveriges matsvampselit tycker bäst om. Ja, jag är faktiskt så fräck o kallar oss det. Utan att skämmas ett dugg. På det här mötet var vi ca 50 svampkonsulenter med tunga namn som Pelle och Ingrid Holmberg, våra kändaste matsboksförfattare inom svampvärlden. Anders Hirell har skrivit Matsvampens historia, många konsulenter utbildar på både låg och hög nivå om svamp, vi jobbar med giftinformationscentralen, vi har fått möjligheten att åka runt i landet och plocka en massa olika arter (det kan ju skilja sig mycket), vissa av oss säljer svamp till restauranger och fina delikatessbutiker på bl a NK i Sthlm. SvampAppen är skapad av en svampkonsulent. Jag är övertygad om att många av Sveriges bästa svamprecept och matlagning finns i hemmen hos konsulenterna, många av oss har extremt mycket erfarenhet av svampplockning. Ja vi är Sveriges matsvampselit. Och om det är någon som är nyfiken så är Pelles favoritsvamp mandelriska! :) 
 
En annan intressant aspekt i det hela är ju att Blodriska, som ligger i topp, inte alls är en svår matsvamp att lära sig för en nybörjare - nej jag är beredd att säga att det är en av de lättaste matsvamparna att känna igen. Det finns flera olika arter av Blodriskor (vi använder det alltså som ett samlingsnamn, det skiljer inte mycket i smak) och de två vanligaste är tallblodriska och granblodriska. Precis som ni hör på namnen är alltså dessa två arter knutna till två olika träd. Där det växer tall kan ni hitta tallblodriska osv. Här ska ni få se en två bilder på blodriskor:  
Det är en skivling, en riska närmare bestämt, och gemensamt för riskor är att dom "blöder" vid snitt i svampen (varsomhelst). De flesta riskor blöder vit mjölksaft men det karaktäristiska för blodriskor är morotsfärgad saft, ser ni att jag skurit bort lite av foten längst ner på den vänstra svampen? När saften torkar in blir den grön. Det är alltså inga andra svampar än just blodriskorna som beter sig på det här sättet.
Svampen är fast, nästan som en mjukare rotfrukt och går att bryta och smula sönder. Den är alltså inte trådig. Foten hos blodriskor är ihålig. Den är ljust aprikosfärgad med något mörkare skivor. Hatten är uppifrån s.k zonerad. Ska se om jag hittar en bild på nätet på detta (har inte min egen bildmapp tillgänglig)... 
Den här bilden lånar jag från Micke och svampguiden. Ser ni "ringarna" på hatten t.v? Zoneringen kan vara olika tydlig på olika svampar - kom ihåg att det är individer! Hatten kan även ha gröna inslag.
Det finns en förväxlingsart som framförallt uppifrån liknar blodriskorna - skäggriska. Det som skiljer dessa svampar är i första hand att skäggriska blöder vit mjölksaft, det räcker ju egentligen. Den har även en skäggig hattkant. Skäggriska är inte giftig men passar endast som matsvamp efter avkokning. 
Blodriskor är mycket poppis i andra länder i Europa, där den har den höga status den förtjänar. Jag träffar ibland polacker ute i skogen och de visar stolt upp sina blodriskor. I Spanien finns de att beställa på restaurang som diverse maträtter. I många länder säljs de på torg och i mataffärer. Vi ligger efter här i Sverige....
  
Så för er som är helt nybörjare - se nu till att plugga på tall- och granblodriska inför nästa säsong. Till en början räcker det att lära sig EN ny art varje år. Fokusera på dina tre- fyra arter och strunta i allt annat.
  
Kram Helena 
  
PS. Ni kanske undrar vad jag och mamma Eva röstade på? Jag varierar lite men denna gången blev det Rökslöjskivling. Eva röstade på Snöbollschampinjon! :)
 
 
5

DUBBAD TILL SVAMPKONSULENT

Jag är riktigt stolt över min mamma Eva som nu kan kalla sig svampkonsulent - äntligen!!! I lördags blev hon "dubbad" på kvällens middag och fick sin konsulentnamnbricka. Det var en högtidlig tillställning och jag önskar alla nya konsulenter stort lycka till!
 
Såhär såg det ut: 
 
Eva Björnströms tur...
Och en viktig fråga.... 
Dags för nålen... 
Och så kramen från ordföranden och rektorn!
Några av gänget, glada såklart.
Och lägligt nog hade efterätten dukats fram under tiden!
 
Stor kram till världens bästa mamma!
 
Helena