0

PAD THAI MED KANTARELLER

 
Asientemat fortsätter den här veckan hos lilla familjen Björnström Lindström. Vi skulle laga den thailändska "pyttipannarätten" Pad Thai och eftersom vi hade minst en liter fina nyrensade kantareller blev det Pad Thai med kantareller! Sverige möter Thailand. Är det något jag lärt mig den senaste tiden så är det att svamp passar otroligt bra i asiatisk mat. Sen har dom ju också en helt annorlunda svampkultur där borta, till skillnad från de svenska butikerna, hurra CHAMPINJONER i fem olika varianter............. kul.  
Jag följde matbloggaren Jennys receptet till punkt och pricka, se längst ner i inlägget. Kantarellerna smörstekte jag bara som vanligt med örtsalt vid sidan av. När rätten är upplagd på tallrik ska man strö över hackade jordnötter, jag hade även saltade cashewnötter, och pressa på lime.
Sen rör man bara ihop allt och lassar in i munnen som en utsvulten rövare. GOTT. Hoppas jag har kantareller nästa gång också. Vi använde habanero som chili, den är skitstark men tar man lagom stor mängd (vi använde en halv ganska stor frukt utan kärnorna) ger den en bred och fina hetta i maten, den ligger som en matta i bakgrunden.
Idag blir det annan mat på tapeten! Nej, på bordet, det blir så kladdigt annars... Faktum är att maten ska vara på marken! Jag ska ha min picknickfest i eftermiddag och då vankas det hemmagjort låååångkok med pulled pork, nybakad focaccia, grillad majs, härliga grönsaker och annat gottis. Ingen svamp, kan ni tänka er.
 
Ha en fin dag!
Kram Helena
  
http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2014/01/11/pad-thai/ 
 
PS. Jag var i Norge på rockfestival över midsommar och hade världskul med mina goa vänner från Oslo! En liten bild kanske, så ni kan se att jag faktiskt gör någonting annat också än svamp svamp svaaaamp.
Coola katter!
0

I DEN HEMLIGA SVAMPSKOGEN

Det är något speciellt att gå i en lummig skog efter regn. Dofterna är extra starka, ljuden är dämpade, stövlarna sjunker ner någon cm djupare, fåglarna sjunger frenetiskt och det är faktiskt lite mystiskt, sådär trolskt...  
Igår insåg jag att jag faktiskt HAR ett sånt där svampställe som jag inte vill berätta om för någon annan. Som kursledare är det en naturlig sak att dela med mig av mina svampställen och jag visar mer än gärna fina skogar och bra svampmarker för mina kursdeltagare. Jag hörde någon gång under min utbildning att vi endast plockar 1% av all matsvamp vi har i Sverige, så varför snåla?! Men ja, det här stället känns lite hemligt av många anledningar och så får det nog förbli. Men bilder får ni iaf!
Åh så snygg man kan vara då! Men vad händer två sekunder senare?
Jag snubblar och TAPPAR ut alla mina kantareller! Hahaha åh nej......
Det här är bra svampskog. Rejäla träd, blandat med löv och barr. Tall och björk är två av de bästa svampträden, lägg det på minnet.
En puss för lycka på svampturen!
En bäbis på väg upp! Vet ni vad det är....? Ingen matsvamp iaf. Bild kommer längre ner.
Det har kommit mycket regn den senaste veckan så kantarellerna mådde prima. Kantareller behöver faktiskt ganska många dagar på sig att komma upp ordentligt. Det är ju olika det där med livscyklarna på matsvampar. Kan vara allt från ett dygn upp till en vecka. Kantareller har mer än ett värdträd och på den här turen hittade vi guld i ren bokskog och som här på bilden, i lite slyig björk och tallskog.
En vackert kamouflerad björkticka (ej matsvamp).
Det här är gullhorn (ej matsvamp). En riktig sötnos. Många nybörjare tror att detta är gul fingersvamp, men icke. Förr ansågs "gul fingersvamp" som matsvamp men idag avråder vi helt från att plocka sådana fingersvampar. Det är ett komplicerat och outrett släkte med många arter och vissa av dem kan ge starka obehag i magen. Kom ihåg att utvecklingen går framåt.  
Här är då storebror till knoppen på bilden ovan. Brun kamskivling. Ni kan säkert gissa hur den fått sitt namn... Även denna har en historia med matvärde men inte längre. Den tillhör faktiskt flugsvampssläktet så den hoppar vi också, okej? :)
Älsklingen min spanar på vilddjur och värst av allt - fästingar! Han är så otroligt äcklad av fästingar så jag kan inte låta bli att skratta när jag ser honom dansa runt och pilla på byxor och kläder. Jag VET att man ska vara försiktig och vi tittar alltid igenom kroppen noga när vi kommer hem.
Ja.... gårdagens skörd kan ni ju ta en kik på i föregående inlägg. Jag är ingen mästerfotograf tyvärr men att fixa ihop en snygg svamppresentation, det gillar jag!
 
Kram Helena
 
 
0

SOMRIGA HÄLSNINGAR FRÅN FRÖKEN SKOGSKATT

 
Ja, såhär härligt kan livet se ut.
Kram Helena