0

VACKERT I SVAMPSKOGEN

Senhöstmotiv i skogen, jag älskar att fota dessa vackra inslag.
En blommig laxskivling.
En blommig ametistskivling.
En vacker klibbticka.
En annan vacker, tycker ibland det är svårt att skilja på klibb- och fnöskticka...
Undersidan av en trattkantarell, underbar.
Världens mest avbildade svamp, omöjlig att gå förbi.
Vackra sidentickor på en stubbe.

Naturen är underbar och jag älskar den gränslöst.
 
Helena
0

TRATTISTIDER

Det finns fortfarande gott om trattkantareller ute i bokskogarna här i Skåne. Jag är lite sugen på att sticka upp till Söderåsen imorgon och skörda, vad ska det bli för väder mån tro...? Idag fick vi ställa in den planerade turen till Puggehattens exkursion i Ängelholm strandskog pga regn, fett besviken skogskatt med mor som kollade prognosen sju i morse.
Trattkantareller är faktiskt ingen personlig favorit, jag tycker den är sladdrig och inte helt fantastisk i smaken. Men det fina med den är att det är en jätterolig svamp att plocka - plötsligt upptäcker man en bland de bruna boklöven och så står man i ett hav av trattisar.
En korg full.
Såhär olika kan trattkantarellerna se ut på undersidan hatten. Arten tillhör kantarellsvampar och har fasta "åsar" inte skivor.
Provade att laga en trattissoppa helt efter recept från Pelle och Ingrid Holmbergs senaste svampkokbok.
Helt okej, lite syrlig då det var creme fraiche i den och inte grädde. Jerry tyckte den var toppengod! Gott med ugnsgrillad ostsmörgås till.
Jag kan ju avslöja att vår svampkonsulentvän Johnny, han med svamphusen ni vet, har just trattkanatreller som favvosvamp, se där.
 
Tycker ni det är gott att göra soppa på svamp? Mixar ni den eller har ni hela bitar?
 
Kram Helena
 
0

PUGGEHATTENS INVENTERINGSHELG

Varje år anordnar Skånes Mykologiska Förening Puggehatten en inventeringshelg någonstans i Skåne. Jag och Eva sitter med i styrelsen för föreningen men tyvärr hade vi fullt upp med egen verksamhet den helgen, liksom alla andra under svampsäsongen, så vi kunde inte delta på lördagen och söndagen. Däremot kunde vi vara med på exkursionen på fredagen - mamma skulle upp mot Karlshamn och jag tog sedan tåget hem från Kristianstad. Inventeringshelgen detta året var nämligen runt Ivösjöbygden i nordöstra Skåne. Nästa år ska vi försöka vara med hela helgen, det är roligt och framförallt lärorikt att umgås med andra Puggehattare.
Citronspindling?
Lite terräng.
Vacker miljö i ny lokal.
Rävspindling.
Kollar fynd av taggsvamp.
Nästa lokal, parkmiljö.
Rökticka.
Vacker vid sjön.
Långhorn?
Diskuterar fynd.
Kragjordstjärna.
Fotografering pågår.
Rosentrattskivling.
 
Kram Helena