0

SVAMP I DET THAILÄNDSKA KÖKET

Det var spännande att se hur svampen var en stor del av det Thailändska köket under vår härliga vistelse där. Otronskivling, shiitake och judasöra var vanligt i matlagningen. Då och då förekom champinjoner och sedan en annan liten rund knoppaktig svamp som jag inte vet namnet på.
Svamp på frukt- och grönssaksavdelningen i en stor mataffär.
Judasöra i vegetarisk wookrätt. Judasöra är en spännande krispig svamp som sägs ha medicinala egenskaper.
Vackert på ön Koh Lipe.
Thom Kha Gai med kyckling och ostronskivling, en favorit.
Lunch i skuggan under träden.
Friterad svamp med stark dippsås.
 
Mycket god mat!
 
/Helena som längtar tillbaka...
 
0

BILDER FRÅN FORTSÄTTNINGSKURSEN

Jag tycker det är jätteroligt att lära ut om svamp till både nybörjare och mer vana svampplockare, till både barn och vuxna, endagsutflykter eller hela kurser men... det är ändå något speciellt med fortsättningskursen. Det blir lite extra roligt när man får ta teorin på en lite djupare nivå, när man ser att vana svampplockare utvecklas ännu mer och ja, faktiskt att man själv utvecklas.
I höstas hade jag en jättehärlig fortsättningsgrupp, ett gäng glada nyfikna och ambitiösa kvinnor. Alla har gått nybörjarkurser innan och det är väldigt roligt att se hur de byter erfarenheter och hjälper varandra, lite trevande i början men i slutet en sammansvetsad grupp med starka karaktärer och ett STORT svampintresse. Här kommer lite bilder från kursen.
På jakt efter både gammalt och nytt... Lilla Smilla i spetsen!
Anki hittar en fin och stabil brunsopp.
Vi pratade om och plockade även färgsvampar. Här på bilden gulskivig spindling och rödskivig spindling. Samt härliga gula kantareller, som visserligen inte är någon färgsvamp men ack helt oemotståndlig att plocka.
Vi lärde oss om den lite annorlunda gruppen "finska riskor", här ovan skäggriska.
Workshop med artbestämning och tillagning av finsk risksallad, mums.
Blandade arter av olika svårighetsgrad. Mycket imponerad av tjejernas arbete.
Tyvärr råkade vi ut för en del regn och det är bara galna euforiska svampnördar som kan skratta och ha kul i kaskadregn! Här plockas rökslöjskivling, en riktigt god matsvamp som vanligtvis växer på stubbar av barrträd.
Nästa år får vi nog lägga fortsättningskursen lite tidigare, kanske till och med dela upp den på fler ggr med längre utsträckning över säsongen... Vi får se hur det blir!
Tjejerna i gruppen startade en egen facebookgrupp där de disskuterar svampplockning och dyligt, förhoppningsvis anordnar de en eller flera exkursioner tillsammans nästa säsong.
 
Kram Helena
 
2

GISSA SVAMPEN!

Vad är det här för svamp? Är den ätbar, eller?
 
Fulsnygg enligt mig!
 
/Helena