3

SVAMPBLOGGEN I DET BLÅ

 
 Hej o hå upp i det blå!!!
Ibland får vi svampsläpp. Detta har just nu inträffat, vi jobbar på båda två och "litar" på att den andra ska skriva.
Jag åker snart till stugan. Då måste en massa saker göras!
Sköta om alla blommor.
Hoppas då kunna ge er lite bilder från en annan del av vårt avlånga land.
 
Äta någon svamprätt ska också hinnas med.
Detta är blåmjölkig riska, lactarius quieticolor, en ovanlig art för mig. Första gången jag hittade den i höstas. Den var underbart god. Påminner om läckerriska (tallblodriska), lactarius deliciosus, men godare! 
Mamma Eva
0

ISTE PÅ CHAGA OCH ANDRA NYTTIGHETER

Hittade lite sexigt kvällsljus på balkongen och kom på att jag kan visa vad jag sitter och dricker medans jag jobbar vid datorn. Kursplaneringen börjar nå sitt slutstadium och snart ska ni få se vad vi hittar på för roligt i höst! En nybörjargrupp är redan fullbokad, den andra nästan full och det har kommit flera anmälningar till fortsättningskurs, tur att ni är ute i god tid ska jag säga! Önskar man kunde dela på sig och att hösten var dubbelt så lång... Jag ska göra mitt bästa! Men åter till drickan här i mitt glas.
Kall chaga (svampen sprängticka), aloevera, pressad citron och riven ingefära. Vuxendricka men vill man söta den lite kan man koka upp en skvätt vatten/chaga, blanda i lite honung och tillsäta i glaset. Personligen har jag inget emot att det inte är så sött utan snarare friskt och uppiggande, vi får i oss så mycket socker redan ändå så. Det finns gott om "aloeveradryck" i affärerna nu, men läs ordentligt på innehållsförteckningen innan ni klunkar i er en massa tillsatser. Jag köper min fina aloevera från Herbalife. Det var sista uppkoket på chagan, därför är den så ljus, annars dricker jag den gärna några nyanser mörkare. Slurp!
Uhh... det är verkligen dags att jag skaffa mig en ny bättre kamera... Hur i ¤*&#%?! ska man veta vad man ska köpa i en teknikvärld som den när man är total amatör...? Om det sitter någon expert där ute och läser mina behov och har ett givet tips, hilfe!
Jag vill ha: en kamera som går lätt att ha med sig, gärna ska den få plats i en rymligare ficka, den ska ta bra närbilder på svamp men även miljöbilder ute i skog och mark, jag tror jag är ute efter en digitalkamera inte system men det är bara som jag TROR, den får kosta tja... får man något för 2000-2500 kr? Gärna ett extra uppladdningsbart batteri.
Kram Helena    
0

NATURKOKBOKEN, MASKORSMARMELAD OCH KIRSKÅLSPESTO

Alltså jag har dragits med den segaste förkylningen ever nu i två veckor, suck! Väldigt frustrerande när man vill jobba, göra massa saker och så blir man helt slut av 2 min ansträngning. Igår kunde jag iaf gå ut en sväng och plocka lite maskrosor och andas lite frisk luft för att kurera mig. Tänkte göra maskrosmarmelad! Och när jag ändå var igång plockade jag in lite kirskål från trädgården hos mamma och pappa. Läste någonstans att det enda sättet att bli av med kirskål är att sälja huset. Mamma avskyr det och sa att hon vid blotta tanken på att äta skiten mådde illa, haha! Ja, men hon kan nog ändra sig lite.
Syrenerna blommar för fullt nu, så underbart! När jag skaffar mig ett eget hus ska jag ha syrener, utan tvekan.
Min lilla hjälpreda. Ärligt talat så tyckte hon det var ganska tråkigt att plocka maskrosor... Vi hittade några vårmusseroner men alla var övermogna och angripna.
Naturkokboken av Ingrid och Pelle Holmberg blev en present till mamma. Inspirerande och roliga recept! Både växter, bär och svamp.
Jag googlade fram ett recept på maskrosmarmelad som jag tyckte verkade bra, sedan smaksatte jag en med citron, en med apelsin och vanilj och en med ingefära och chili. Tror jag tycker den sistnämna blev godast, men har inte provsmakat ordentligt.
Peston ska jag göra idag, orkade inte igår. Men det blir kirskål, pinjenötter, parmesan, olivolja, och en gnutta vitlök. Återkommer!
För lite svamp i det här inlägget? Vi har fått ett önskemål från en läsare om ett inlägg med beskrivning på svamprensning, det ska jag fixa till nästa gång!
Kram Helena