0

KATTUGGLA I SVAMPBLOGGEN

Det enda svamprelaterade med detta inlägg är att det brukar växa vårmusseroner där kattuggla-ungen såg dagens ljus!
En morgon för ca 10 dagar sedan upptäcktes en liten unge nära vägen.
Någon ringde ornitologföreningen, en person kom och ringmärkte ugglan och satte upp den i "sitt" träd.
Varje morgon satt den sen på marken igen. vid foten av det högra trädet.
Någon hade sen satt upp den i en fin svampkorg, där satt den så sött. Inte vågade jag gå så nära men ni kan ju ana den lilla i korgen Om ni zoomar...
men sen var det dags igen för den att lufta vingarna.
 
Ena föräldern vaktade den mycket noga i närheten med sitt arga varningsläte. Kändes nästan lite olustigt när jag kom lite nära med Vilda! 
 Nu har vi inte sett den på några dagar så vi hoppas och tror att den har klarat sig och flugit upp i skogen en bit bort!
Intressant att få följa naturens gång några dagar och se att flera grannar tyckte detsamma.
Så GLAD jag blev när jag i förrgår helt plötsligt fick denna fina kikare av min make, nu kan jag kolla ännu bättre på alla fåglar och bl a vedsvampar + annat spännande i naturen!!! Det bästa är att den är perfekt inställd till bara mig!!
Mamma Eva
1

BILDER SÄGER MER ÄN TUSEN BLOGGORD

Det blir så mycket härliga naturbilder nu när vi är ute med skolan här i Värmland, jag hinner inte göra ett blogginlägg för varje skogsmöte. Ni får därför ett gäng blandade bilder här från den senaste veckan!
 Spillkråkan har varit framme!
 En vacker brandstubbe, vi håller på med naturvärdesbedömning. Är det en nyckelbiotop eller ej? Bland de gamla tallarna hittade vi tallticka, en signalart.
 
 Och ännu mer bombmurklor intill Klarälven! 
 Emil och jag hittade över 250 fruktkroppar på en ny lokal, så några dagar efter var vi rätt mätta på bombmurklor...
 Runt granarna finns det gott om grankotteskivling.
 En groda stötte vi på under svampjakten.
 Slaguggleinventering, vi fotograferar ner i holkarna med hjälp av en lång stång. Den här lilla sötnosen knäppte lite ilsket när vi fotograferade, det låter precis som elknäppande i ett elstängsel. Tyvärr är det ont om ugglor i år, antagligen pga att det varit så dåligt med gnagare förra året.
 Vitmosslav ser ut såhär. Det är svårt med lavar tycker jag, men man kämpar på så gott man kan...
 En vacker död tall.
 Emil luppar efter små spännande saker på en högstubbe.
 En solig glänta gör mig lycklig.
Idag håller vi på med GIS (geografiska informationssystemet) i skolan. Jag längtar ut...
 
Kram Helena 
1

SIPPSKÅL (Sclerotinia tuberosa)

Den här våren har jag prickat av en del roliga svampar på min artlista, svampar som jag många gånger känt till sedan tidigare men inte stött på förut. Delvis för att de kanske inte växer eller trivs i Skåne men framförallt har det nog att göra med att jag inte är ute lika mycket på våren. Denna våren däremot är jag ju ute flera gånger i veckan, i massa olika miljöer och det ökar ju klart chanserna att springa på tjusiga vårsvampar. 
Sippskål har jag ju absolut känt till sedan tidigare. Våren har inte riktigt kommit hit till norra Värmland än, vi är i något slags mellanläge på vinter och vår och jag har funderat om det kommer komma vitsippor eller ej....
I fredags åkte vi söder ut mot Sunne och fågelsjön Björken för att ha just fågelskådning. Tubkikare och matsäck med, varma kläder för det blåste riktigt kallt. För att komma fram till fågeltornet var man tvungen att gå längs med en skogig kulle och där! Där var fullt med vackra vitsippor och ännu gladare blev jag en bit in när jag såg massa blåsippor också! Här måste det finnas sippskål tänkte jag...
Jag letade lite i smyg (man vill ju inte verka oangelägen om fåglarna) men hittade inga. Men i slutet av skådningen och på väg tillbaka till bilarna bara stod dom ju där, ett gäng precis in till stigen!  
Sippskålen lever som parasit på vit- och gulsippor. Det är en brun skål/bägare med lång smal fot och den växer på kala fläckar intill sippbestånd. 
Till helgen ska vi iaf få uppleva vår, vi ska åka ner till vackra Blekinge, min morfar fyller nämligen 90 år!
Har ni fått vår än?
 
Hälsningar Helena