0

MYKOLOGI I BOKSKOG

Idag är det oväder i Malmö, woho! Regnet välkomnar jag som vanligt med öppna armar, för svamparnas skull såklart. Fast visst, det är ju bäst om det är fint på dagarna och regn på nätterna. 
Igår plockade vi mer kantareller. Nej, nu har det då gullats tillräckligt med kantareller och trevliga matsvampar på ett tag! Nu ska vi titta på vad som mer finns att hitta i skogen just nu. Följande arter hittades i bokskog häromdagen och ingen av dem betraktas som matsvamp men ej heller som giftsvamp. Vackra svampar helt enkelt, några av de där sex-sjutusen arter storsvampar vi har här i landet. De fyller sin funktion i bokskogens ekosystem. Vissa är direkt knutna till den här miljön medans andra trivs lika bra i andra biotoper.
Här sitter jag under bokens mäktiga kronor. Ser ni svampen strax under mitt högra knä? Jag har verkligen en alldeles speciell kärlek till bok.
Strecknagelskivling (Megacollybia platyphylla), vanlig i den här miljön.
Vargmjölk (Lycogala epidendrum), en snygg myxomycet som är lätt att känna igen. Myxomyceter är slemsvampar - egentligen varken svamp, växt eller djur. Spännande organismer! Fältbiologerna har intressant och trevlig info om myxar HÄR.
Stinksvamp (Phallus impudicus) känner de flesta av er till, inte bara på den phallosliknande lite "piniga" formen utan också på den äckliga lukten! Den kan kännas på flera meters håll i skogen. Den grönaktiga kletiga spormassan lockar till sig insekter som gottar runt sig och sedan sprids sporerna när myrorna, flugorna och skalbaggarna traskar och flyger vidare. Ser ni tordyveln som mumsar?
Bittersopp (Boletus calopus) mitt på stigen. Detta är en ädelsopp vi inte plockar som matsvamp. Den är ganska vanlig här nere i bokskogarna och alltid trevlig att hitta eftersom den är vacker, den hette faktiskt skönsopp förr, men samtidigt lite retsam eftersom det inte är någon matsvamp, det hör ni ju på namnet om inte annat. Gula vackra rör och ett ådernät på foten är två tydliga karaktärer.
Kal tallört (Monotropa hypophegea) är en klorofyllsaknande flerårig ört som växer på kalkrik mark i lövskog. Den som bara heter tallört "den vanliga" växer i barrskog. Det här är ju då ingen svamp men än dock lite uppseendeväckande.
Jag gissar på att det här är hjulbrosking (Marasmius rotula) eller någon annan brosking.
Sidenticka (Trametes versicolor) må vara en av de vackraste av tickor! En enkel bildgoogling på det vetenskapliga namnet och naturens under visar sig, prova HÄR får ni se. Magiskt. Det sägs även att sidentickan har medicinska egenskaper...
Rodnande flugsvamp (Amanita rubescens) tillhör släktet Amanita, alltså flugsvampar, men det är ingen giftig sådan. Den används till och med som matsvamp i en del länder men pga förväxlingsrisken med giftiga flugsvampar rekommenderas den inte som matsvamp. Kan ha otroligt varierande utseende och rodnaden upptäcks lättast i fotbasen. 
Hätta (Mycena sp.), vet ej vilken men fin och sober i sin gråa elegans.

Bokskogen har en spännande funga och det går att hitta arter året om.
Kram Helena 
 
 
Ps. Var det nån som sa kantarellmacka...?
0

SKOGSSTUND HAR GULD I MUND

Dagens svampskörd ska nu delas upp broderligt och systerligt.
Helena och storebror Johan har varit i Skånska skogen idag. Fina kantareller från vårt ställe, Björnströms familjehemlighet! Vi har norrländskt finbesök, Uffe på bilden, som kollar så Helena fördelar skörden på bästa sätt.
I morgon har vi blivit lovade kantarell på macka till brunch.
 
Mamma Eva
0

MIDSOMMARHELG OCH SOMMARSVAMPAR

Nästan varje år plockar jag den första lilla skörden av kantareller runt midsommar, så även i år *hurra*. Jag hade en fantastiskt fin helg i naturens tecken, bad i sjö och fågelsång, bokskogens sköna katedral bjöd in till äventyr och härliga cykelturer, även lite svampplock! Jag fyllde år i lördags och då blev det faktiskt ett besök på Skånes Djurpark, även där hittade vi svamp - mitt på äventyrsstigen stod en brokkremla! Nu vill ni såklart se bevis på skörden...
Många små svampknattar såg vi längs stigen men vid vandringens mål hittade vi kantareller av större storlek, dessa fick följa med hem. Inte särskilt många, om än ett par till förutom dessa på bilden, men det blev en lite smörgås med smörstekt svamp, mums!
Vackert i bokskogen. Både fredagen och lördagen var olidligt varma, runt 30 grader, men igår var temperaturen mer behaglig och det var riktigt skönt att gå i skogen.
Än roligare var att hitta brokkremlor! Åh, dessa underbart vackra och framförallt sanslöst goda svampar... Jag är lite småkär i brok- och kantkremla och blir ärligt talat lyckligare av att hitta dessa fina matsvampar än många andra (ni vet säkert att jag syftar på guldet ovan). Brokkremla tillhör en av de tidigaste kremlorna och till skillnad från Evas kantkremlor var de här i bättre skick. Men visst, i den här värmen är det en evig kamp om maten i skogen.
Hoppas att ni haft en fin midsommarhelg, kanske hittat kantareller och njutit av värmen. Det har regnat friskt de senaste nätterna och även tidigare i förra veckan och det är dags att ge sig ut på jakt. Jag och storebror ger oss ut imorgon igen...
 
Kram Helena