0

BOTANIK OCH SVAMPMYSTIK

Hej på er! Under veckan som gått har vi tagit ett dopp i botanikens kunskapskälla. Vi har besökt flera intressanta och fina lokaler, börjat nyckla (artbestämma), räknat ståndare och pistiller, klättrat i hyperitberg, doftat och smakat, fotograferat och diskuterat. Nå, vad ska man säga om botanik nu då...? Jag känner att det är roligt att känna till arter visst, artnörd som jag är, samtidigt känner jag att mitt fokus inte ligger på det gröna sköna just nu, det finns annat som jag för tillfället är mer intresserad av - svampar, signalarter och naturvärdesinventering. Så jag lyssnar mest, strosar runt och njuter och det som fastnar fastnar. 
Givetvis kan jag inte låta bli att kolla på svamp när vi är ute. Nu har dessutom en del marklevande arter kommit upp och det riktigt spritter i kroppen när vi går förbi färska hattar i marken. Har gjort följande artbestämningar men är öppen för förslag och diskusion! 
Nyckling på f.d slåttermark intill Klarälven pågår. Här växte det små bruna skivlingar, typisk gräsmattesvamp, som jag artbestämt till slåtterbroking (Panaeolina foenisecii). Det finns kanske någon annan art som passa bättre? På bilden ser ni också låsbräken på gång.
Vad är det här för svamp!? 
I den här vackra miljön blir det nog roligt att kika på ängssvampar i höst. Jag och två av mina klasskamrater hittade de här två svamparna på samma plats. Min första tanke var sommarmusseron (Melanoleuca strictipes). Hatten var hygrofan med puckel, den doftade inte mjöl utan mer svampigt, nästan lite sötaktigt typ som smörsopp när jag gnuggade lite fruktkött mellan fingrarna, täta skivor med ett litet dike, foten strimmig, på det hela ett kompakt intryck. Jag har uteslutit vårmusseron och sommarmusseron känns inte heller helt hundra. Men släktet Melanoleuca tror jag på. Finns en mer nordlig art som heter Melanoleuca subalpina (inget svenskt namn). Något annat förslag?
Hanna i min klass är fågelskådare och har skarpa ögon för allt möjligt i naturen. Hon har fastnat lite på just svampar och är facinerad av alla vackra färger och former dessa coola organismer innefattar. Inte konstigt då att hennes blick fastnade på de här små knallgula svamparna. Min tanke någon ängsvaxing - Hygrocybe sp. Finns väl ett antal kandidater.
Här besöker vi en gammal finngård med rökstuga i nordvästra Värmland. Humleblomster, även kallad mormors nattmössa, och kabbeleka.
 
På måndag åker vi söder ut på den efterlängtade studieresan. Tio dagars upplevelser, nya intryck, häftiga platser och en massa naturguidningar (vi ska själva guida för varandra). Vi åker ner mot Omberg, Bråbygden, sedan mot södra Öland, ner till vackra Österlen, Kristianstad och vattenriket, sedan upp mot Store Mosse och till sist Kinnekulle. Kommer bli magiskt!
 
Kram Helena 
 
0

RÅGBRÖD MED HALLOUMI & OSTRONSKIVLING

Tänkte dela med mig av måndagens middag. Ja ni får inte smaka men ni kan få veta vad jag snickrade ihop! Jag har gjort det här med kylskåpsrensning till lite av en sport, nåja i alla fall om det gäller mitt eget kök och inte en klassisk ungkarlskyl med det snåla utbudet av ketchup, läsk och någon enstaka tubost eller snusdosa, haha! Nej, det gäller att skapa något gott och spontant av det som finns hemma innan man ska storhandla igen. Dagen innan hade jag inte så värst mycket inspiration att styra upp ett söndagskok på flera timmar (jag måste varit sjuk) utan slängde ihop lite gott på en kvart, svamp ingick såklart!
Smarriga mackor med en kall öl, HELT OK. Gott saftigt rågbröd, vi brukar köpa ett från Fazer som heter Rågmust, med creme chese (smör funkar ock), romansallad, halloumi, mangochutney-majonäs, ostronskivling, smakrika små tomater och hackad bladpersilja.
Så kan ni lära er följande av en vis kvinna;
  • Romansallad is the shit! Den håller sig länge i kylen, funkar i både varm och kall sallad, den är god och har en bra form på bladen - bara skippa den trista isbergssalladen pronto!
  • Ska ni köpa en majonäs i affären är Hellmans Majonäs den enda som kommer in i mitt kök. Jag blandade ihop majonäs och mango chutney och kryddade med örtsalt, peppar och salladskrydda.
  • Halloumi, även kallad gummiost/gnisselost, blir just gummiaktig och äckligt torr om den ligger i pannan för länge. Stek halloumi snabbt på hög värme så den får lite gyllenbrun yta, servera direkt.
  • Jag köper nästan uteslutande små tomater (typ romantica), med undantag för när jag gör hamburgare. 
Kram Helena
 
0

SKOGSINVENTERING, SIGNALARTER OCH VÄRDEFULL NATUR

Tjo! Tänkte berätta lite om förra söndagen. Jag följde med Sebastian, som jag lärde känna för ett par veckor sedan genom skolan (Kirppu, han som räddar en massa skogar ni vet), ut på en heldag med rekning och inventering av några olika områden i Dalarna. Vi satt och babblade om allt mellan himmel och jord i typ tio mil och när vi var ett par kilometer från målet fick vi en dunderpunktering på höger framhjul, mitt ute i nowhere, en söndag. Gött. Men allt löser sig ju...
Vi besökte ett riktigt fint område med tall, dalasandsten, fåror med gransumpskog och vackra kallkällor.
Som vanligt var det bara att artbomba - signalarter och rödlistade arter och det är roligt att jag äntligen börjar få koll på lite olika lavar och för mig nya vedsvampar. Mossor känns fortfarande bara som en grön röra.
Här är den vackra miljön av stavatallskogskaraktär. En dröm att strosa här på hösten och undersöka markfungan.
 
 
 
Svampar går det än dock att finna om man lyfter på lågor och ved på marken. Här har vi nordtagging (Odonticium romellii) NT - nära hotad, som växer på barrved, främst tall, i norra Sverige. Såhär står det på Artfaktabladet: "Nordtagging missgynnas av att områden med äldre tallskog har minskat starkt. Bekämpning av skogsbränder, samtidigt som skogsbruket omvandlar naturligt glesa tallbestånd till likartade och betydligt tätare bestånd, har missgynnat arten. Bristen på gamla tall-lågor utgör på sikt ett allvarligt hot. Återskapandet av lämpliga biotoper tar mycket lång tid."
 En gammal död tall kan erbjuda många ovanliga arter en växtplats, här kan man tex hitta dvärgbägarlav (Cladonia parasitica) för att nämna ett exempel.
GPS och kameror går varmt. Roligt och mycket lärorikt att se hur det går till "bakom kulisserna". Lektion varvas med spännande artfynd, luppen upp, knappa in kordinaterna och hasta vidare.
 
 En gammal sälg (rätta mig om jag har fel) med den spektakulära lunglaven (Lobaria pulmonaria).
Lunglav finns sparsamt i hela landet och i de nordliga delarna av landet (norra Värmland, Dalarna och norrut) växer den på lövträd med högre ph-värde i barken, så kallade rikbarksträd, som asp, sälg och rönn. När det regnat blir den vackert limegrön, den räknas både som signalart och rödlistad (NT) och är troligtvis en av de mest uppseendeväckande men också lätt igenkännbara naturskogslavarna vi har i landet. Här fick vi dessutom möjligheten att se den med apothecier (de kopparröda prickarna).
 En fantastisk vacker vattensamling mitt i skogen. Det kallas en glup, också vät eller lok, jag får nog skapa mig en liten ordlista för alla nya naturord jag stöter på i dessa "kretsar".
 Intressant gammal högstubbe med olika arter och snygga hackmärken.
 Här har vi en annan vedsvamp vid namn gulporing (Junghuhnia luteoalba).
 
Det är tur att jag är artnörd annars hade antagligen mitt huvud sprängts efter den senaste månadens resa bland signalarter. Jag är verkligen imponerad av den kunskap och glöd som finns inom den ideella naturvården, fina människor med djup kärlek till naturen, skogen och biologisk mångfald. Riktiga förebilder! Trots att jag vistats i skog och mark större delen av mitt liv känns det som att jag plötsligt satt på mig att par skarpa glasögon. Svårt att förmedla men jag känner mig faktiskt lite tagen.
 
Må väl, kram Helena.